Nem kérünk a megszállásból! Nem kérünk a háborúkból! Ki a NATO-ból!

Nem kérünk a megszállásból! Nem kérünk a háborúkból! Ki a NATO-ból!

A NATO múlt heti varsói csúcsértekezlete tele volt jelképekkel. Nem fogják kitalálni, hogy hol üléseztek az állam-és kormányfők. A lengyel nemzeti stadionban! A lengyelek nem azt mondták, hogy hölgyeim és uraim, sorry, de kis országunkban negyedszázad demokratikus átalakítása után sincs olyan épület, ahol a szabad világ vezetői nyugodtan leülhetnének.

Nem, ugyan már! A stadion jelkép, legalább is a lengyelek ezt sugallják. 1944 októberében a varsói felkelés idején a szovjet Vörös Hadsereg ezen a helyen állt meg, és úgymond nem sietett a varsói felkelők segítségére. Ezt azóta is minden lehetséges alkalommal az oroszok szemére vetik, függetlenül a történelmi tényektől. A felkelést ugyanis katonailag semmi sem indokolta, a Londonban székelő lengyel emigráns politikusok biztatására indították el, akik nagyon szerették volna, ha Varsót nem a szovjet hadsereg szabadítja fel.

A csúcstalálkozó vacsoráját a lengyel elnöki palota oszlopcsarnokában rendezték. Ezt sem azért tették, mert Varsóban itt lenne legjobb a konyha, hanem jelkép gyanánt. Ugyanis 1955 májusában pont ebben a teremben írták alá a Varsói Szerződést. Emlékeznek? Ez volt a szocialista országok védelmi szervezete. A kommunizmust legyőztük, Varsói Szerződés nincs, lehet vacsorázni! Smacznego!

Ugyancsak merő jelképből meghívták a csokoládégyáros Porosenkot, akiből pár éve a nyugat elnököt csinált Ukrajnában. Ukrajna ugyan nem tagja a NATO-nak, és esküdöznek, hogy nem is lesz, és Porosenko sem jó elnöknek, de azért körbe hordozzák, mint a véres kardot.  Mindent megígérnek neki, pénz, paripát, fegyvert. Természetesen csak jelképként, hagy lássák a határ másik oldalán, Oroszországban. A NATO meg iszonyúan fel van háborodva, amikor az oroszok, szintén jelképesen, a nyugati határ mentén felállítják az 1. Gárda Páncélos Hadsereget. A válasz jelképes, a harckocsik nagyon is valóságosak.

Varsóban a NATO vezetői döntöttek arról is, hogy katonákkal erősítik meg a NATO keleti szárnyát. Lengyelországba az amerikaiak küldenek egy páncélos dandárt. Mennek a britek is, sőt még a románok is. Nem tudom, megmagyarázta-e valaki Orbán úrnak, hogy a román-lengyel összeborulás a legrosszabb egy magyar miniszterelnök lehetséges rémálmai közül, és ha ez komolyan folytatódik, akkor a Visegrádi Együttműködésből, meg a magyar ambíciókból nem marad más, csak a jelkép.

A Wehrmacht, illetve rosszul mondom, a Bundeswehr, azaz a német hadsereg Litvániába küld katonákat. Persze, ez sem több mint jelkép. Annak idején Hitler katonái remekül együttműködtek a litvánokkal az oroszok ellen. Talán a jelkép történelmi ereje miatt küldenek a németek mellet franciákat, norvégokat, meg még ki tudja kiket. Lettországba a kanadaiak küldenek katonákat, talán azért pont őket, mert itt túlontúl jól sikerült az SS és a lettek együttműködése.

A jelképbuliból, legalább is, ami a csapatokat illeti, kis hazánk kimaradni látszik. Biztos vannak, akik ennek örülnek, és nem kevesen olyanok is, akik Orbánt vádolják, hogy hozzánk nem jönnek a szabadságszerető nemzetek derék katonái. Megnyugtatásukra közlöm, hogy Pápán már van egy csinos NATO légibázis, amely folyamatosan fogadja a NATO legnagyobb teherszállító gépeit. Úgyhogy a buliban már benne vagyunk. Persze más lenne a menyasszony fekvése, ha a pesti romkocsmákban amerikai katonák szórnák a pénzüket, de nem kell aggódni. Akinek mond valamit az, hogy 1944 március 19, azt tudhatja, hogy az idegen katonák nagyon gyorsan itt teremhetnek.

Varsóban a NATO még erősebb lett. Ne mond, hogy csak jelképesen! Egy teljes országgal, Montenegróval lettünk többen.  Montenegróval az oldalunkon most már nem kell félnünk. Igaz, hogy okosabb lett volna mondjuk New York városát felvenni, mert ott rendőrből is több van, mint katona ebben a pici balkáni országban.

Apropó, rendőrök! Ezt a jelképet nem kalkulálták be a szervezők. Gondold el! Épp, hogy megérkezik a világ legerősebb hadseregének főparancsnoka, a demokrácia és a stabilitás jelképének, az USA-nak az elnöke, amikor a fülébe súgják: öt amerikai rendőrt lőttek le Dallasban. Nem jelképesen, úgy igazándiból.

A NATO úgymond jelképekkel fenyegeti a világot, miközben éppen ezek a lépések mutatják azt a mélységes válságot, amelyben a NATO világa van. Az USA-ban gondtalanul le lehet öt rendőrt lőni. Európa fulladozik a menekülthullámban. Olyannyira meginogtak az európai ház falai, hogy egyesek már menekülnek. Párizsban a tüntetők neki mennek a rohamrendőröknek, mert a kormány növelni akarja a munkaidőt és csökkenteni az eddigi dolgozói jogokat.

Közben Varsó utcáin új jelkép jelent meg. Az európai kommunista pártok közös szervezete, a Kezdeményezés először ment utcára. Már nem csak nyilatkozatokat adott közre, hanem kivitte híveit az utcára. NIE dla wojen i baz NATO! Nemet mondunk a NATO-katonákra és támaszpontokra!

Nos, innen kell folytatni! Nem kérünk a megszállásból! Nem kérünk a háborúkból! Ki a NATO-ból!

Thürmer Gyula