Két és feles válságban

Két és feles válságban

Válságban van az európai tőkés rendszer és válságban van az európai kapitalizmus fő intézménye, az Európai Unió is. Magyarország a 2008-a s válság után elindult a kilábolás irányába, de most félig megint benne vagyunk.

Válságban az EU

A menekültügy megmutatta, hogy válságban van az európai kapitalizmus és az EU. Egy, az EU is felelős azért, hogy háborút indítottak Líbia, Szíria ellen. A következményeket nem képesek kezelni. Kettő, ellentmondásba kerültek a liberális elvek és a valóság. Hívják a bevándorlókat, de nem tudnak velük mit kezdeni. Három, összeomlanak az EU döntési mechanizmusai. Nem képesek összehangolni az egyes országok eltérő érdekeit. Négy, megingott a belpolitikai stabilitás, lényegesen eltér
a hivatalos politika az emberek elvárásaitól. Öt, diplomáciai háború folyik az egyes tagállamok között.

Két és feles válságban

A görög válságnak még nincs vége

A görögországi csatának még nincs vége. A szociáldemokrata Sziriza ismét nyert, ezzel megszilárdította a kormány pozícióit. Ciprasz miniszterelnök megszabadult a párton belüli ellenzéktől, lehetőséget kapott a megszorító politika folytatására. A Sziriza győzelmének örül az európai nagytőke is, hiszen a görög kormány folytathatja az EU-követelések teljesítését, a megszorítások politikáját.  A Görög Kommunista Párt megtartotta pozícióit, sőt 5,55 százalékot kapott a januári 5.47 százalékhoz képest. Mandátumokban kifejezve ez továbbra is 15 kommunista képviselőt jelent a parlamentben. A KKE nem tudta a fáradtságból kimozdítani a tömegeket, de nem következett be az, amitől sokan tartottak: a párt nem lett gyengébb, sőt némileg erősödött is.

Két és feles válságban

Fél válságból egész válság?

A Fidesz gazdaságpolitikájának egyik pillére a külföldi tőke jelenléte, az külföldi cégekből származó bevétel. A Volkswagen-botrány már megmutatta, hogy a külföldre épülő gazdaságfejlesztés igen törékeny. A hosszú távú fejlődés alapjai azonban hiányoznak.
Az oktatás, az egészségügy pocsék állapotban van. Ebben a helyzetben a kormány emberei elkezdték felfalni egymást. Magyarország, úgy tűnik, tovább süllyed az amerikai érdekek kiszolgálásában. Belpolitikában pedig újra előkerül a kommunista-ellenesség, a múlt elleni harc.

Két és feles válságban

Törékeny gazdasági fejlődés

A Fidesz a gazdaság fejlesztésére jelentős külföldi tőkét vont be, például német autógyárakat csalt ide.  Ez kétségkívül meglökte a gazdaságot. Mi volt az ára? Nos, jelentős támogatást adnak minden külföldi beruházáshoz. A munkatörvénykönyvet az ő igényeikhez igazították, sztrájkolni szinte lehetetlen, a minimálbér nevetségesen alacsony. A Fidesz-kormány valóban sok mindent épít az országban, van fejlődés. De a gazdasági fejlődés törékeny, mivel alapvetően a multinacionális vállalatokra épül.
A magyar és a cseh gazdaság növekedése 1-1,5 százalékkal fog visszaesni a Volkswagen-botrány miatt. Az autóipar kiemelt szerepe és a Németországhoz fűződő szoros kapcsolat miatt a két ország fogja leginkább megérezni a botrányt – írta a Bloomberg.com a Bank of America elemzése alapján. A külföldi tőke jelenlétet több más dolog is veszélyeztetheti: ha a politikai stabilitás megszűnik, ha az osztályharc kiéleződik, ha a tőkés termeléshez szükséges oktatási és egyéb infrastruktúra nem lesz meg.

Két és feles válságban

Háború a Fideszben?

Baj van a Fideszben. Rogán Antal vezetésével értelmetlen funkciójú minisztériumot hoztak létre. Az ügy mögött vélhetően Lázár János és Rogán Antal hatalmi harca áll.
A kormány emberei elkezdték felfalni egymást. Nem véletlenül! A magyar gazdaság törékeny, a külföldi cégektől függ.
Az egészségügy romokban. Nő a szegénység. Magyarországból is lehet Görögország.

Két és feles válságban

A Fidesz a múlttal csatározik

Elindult az új Biszku-per. A korábbi bírósági eljárásban nem tudták Biszku Bélára rábizonyítani a háborús bűnösséget, most új eljárás kezdődik, amelyet erőteljes propagandaháború is kísér. A Fidesz nem tud mit kezdeni a jelen problémáival, érzékeli a válságot, ezért kommunista ellenes kampánnyal igyekszik elterelni a figyelmet. Nem a múlttal kellene csatározni, hanem a jelen problémáit megoldani.

Két és feles válságban

Hiányzik a hosszú távú fejlődés alapja

A hosszú távú magyar út feltételeit a Fidesz-kormány viszont nem teremti meg. A kormány egészségügyi politikája tisztességtelen, romboló, rövidlátó, tönkreteszi a magyar embereket. A magyar munkaerő jelentős hányada külföldre kényszerül. A magyar vállalkozások helyzete továbbra is nehéz. A kormány nem tud munkát teremteni, ezért van a közmunka. A közmunka azonban nem a segély elkerülésére való, hanem a munkanélküliség stabilizálására. Az állam akár segélyt fizet, akár közmunkadíjat, az a lényeg, hogy nem munkabért fizet és nem munkahelyet ad.
Jelenleg mintegy négyezer mérnökállás betöltetlen. A be-fektetők gyakran emiatt halasztják el Magyarországra tervezett beruházásaikat. A rendszerváltás óta tömegeket sikerült letéríteni az alkotó munka útjáról, és népszerűsíteni a minél kevesebb hasznos munkával járó, ámde jól fizető pályákat.

Amerika fogságában

Hende Csaba honvédelmi miniszter a hírek szerint a magyar-amerikai szövetség egyik legelkötelezettebb híve volt a kormányban. Szinte naponta lehetett Colleen Bell amerikai nagykövet társaságában látni. Az Orbán-kormánynak döntenie kell. Ha Magyarország aláírja a transzatlanti partnerségi megállapodást (TTIP), ha további amerikai fegyvereket és bázisokat, telepit Magyarországra, egyre mélyebben süllyed az amerikai érdekek kiszolgálásában. Akkor viszont kérdésessé válik a magyar nemzeti út, a keleti nyitás és sok minden más. Simicskó István, az új honvédelmi miniszter (képünkön), úgy tűnik, ott folytatja, ahol elődje abbahagyta.

***

26 éve polgári rendszer, polgári berendezkedés, azaz tőkés rendszer van Magyarországon. A mostani európai és magyarországi helyzetben nem csak a Fidesz hatalmáról van szó. A magyar kapitalizmus van bajban, amely még 26 év után sem elég szilárd, s amelyet nagy megpróbáltatásnak tesz ki a görög válság, a menekültügy. A magyar tőkésosztály azért aggódik, hogy miként tudja megtartani a hatalmát és megőrizni a tőkés rendszert, azaz a polgári berendezkedést.