Nem szabad beletörődni szellemi állapotainkba

Thürmer Gyula

A szocializmus oktatási rendszere megváltoztatta a magyar társadalmat. Mindenkinek azt mondta: tanulj, ha érvényesülni akarsz! És nem csak mondta, hanem tágra nyitotta az iskola kapuját mindenki előtt. Nem csak tandíj nem volt, hanem a tanuláshoz szükséges dolgok, a könyvtől kezdve az olcsó utazáson át a diákmozibérletig, megfizethetőek voltak. Szakmai és társadalmi egyetértés volt abban, hogy mit kell megtanulnia egy gyereknek 12 év alatt.

Világosak voltak az értékek, lehetett tudni, hogy a társadalom szemében mi a jó és mi a rossz. E sokoldalú gazdasági, politikai, oktatási intézkedések gyümölcse volt a magyar szellemi tőke, legyen szó tudósról, mérnökről, orvosról, szakmunkásról. Nos, kedves olvasóim, ennek vagyunk a végén. A tőkés Magyarország 26 év alatt nem csak kimerítette szellemi energiaforrásainkat, hanem tönkre tette a tudás reprodukciós rendszereit, magyarán, az Iskolát.

Minap jelent meg az felmérés, mely szerint Magyarországon évek óta folyamatosan romlik a diákok teljesítménye a szövegértésteszteken. 2014-es felmérések alapján már a diákok 20 százaléka tekinthető funkcionális analfabétának. Egy nemzetközi versenyen kiderült, hogy a magyar fiatalok lassan fogják fel a feladatot, nagyon sokan el sem kezdik megoldani, Nincs kitartásuk sem, nem próbálnak szívósan végigmenni a lehetőségeken és eljutni a megoldásig.

Hazafelé a rádióban egy beszélgetést hallgattam Győrfi Károllyal, az Óbudai Evangélikus Egyházközösség felügyelőjével. Az iszlám meghódítja Európát, mondja, és ezért nem az iszlám a felelős, hanem mi. Győrfi szerint Európa elhagyja kereszténygyökereit, és ezzel együtt a bizonyos műveltségi szintet. Tegyük félre most a vallás, a hit szerepét, ebben nem biztos, hogy egyetértünk, de nem férhet kétség ahhoz, hogy Európa több évszázados hatalmának a tudás, a műveltség volt egyik bástyája.

Nem kell és nem szabad beletörődni szellemi állapotainkba. A mai kormány sokat beszél az oktatásról, és az intézkedéseik között sok értékes is van. Csak éppen a lényeg vész el. Amíg nem költjük a GDP legalább 10 százalékát az iskolára, amíg tudás rangját nem adjuk vissza, amíg nem építjük fel a szellemi önvédelem szilárd falait, veszíteni fogunk.

Én személy szerint Kossuthot nagyobbra tartom, mint Széchenyit, de a legnagyobb magyar egy mondatát minden kormány programjának elejére ki kellene írni: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Ha egyszer a Munkáspárt kormányt fog alakítani, a miniszterelnök egyik oldalán az oktatási miniszter fog ülni, a másikon az egészségügyi.

Thürmer Gyula