Tehetetlen az unió a terrorral szemben

Tehetetlen az unió a terrorral szemben

Két robbanás történt kedden reggel a brüsszeli Zaventem repülőterének check-in részén, beszámolók szerint arab kiáltásokat és lövéseket lehetett hallani, mielőtt egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát. A VTM belga közszolgálati televízió délutáni tájékoztatása szerint a merénylők a detonáció hatásának növelése érdekében  szögekkel töltötték meg legalább az egyik robbanószerkezetet a repülőtéren. A helyenként rommá zúzott repülőtéren egy harmadik, fel nem robbant pokolgépet is találtak, amelyet a tűzszerészek később felrobbantottak.

Szinte egy időben Brüsszel központjában, az uniós intézményekhez közeli Maelbeek metróállomáson is robbanás történt. Tegnap esti adatok szerint a támadásoknak 31 halálos áldozata van, és több mint kétszázötvenen megsérültek.
„Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő, aki elítélte a „gyáva és erőszakos, válogatás nélküli” támadásokat. Michel közölte, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin. Mint mondta, a kormány számára az állampolgárok biztonsága a legfontosabb. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is, egyet ki is ürítettek. A híradásokban megjelent az is, hogy lezárták az ország határait. Jan Jambon belga belügyminiszter délelőtt bejelentette, hogy az országban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget.
Később az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként, rendőrségi forrásokból pedig úgy értesült a sajtó, hogy a párizsi merényletek korábban letartóztatott főszervezőjének, Salah Abdeslamnak a társai állhatnak mögötte.
A világ számos politikai vezetője részvétét fejezte ki, az európaiak a demokrácia és szabadság elleni támadásnak nevezték a merényleteket, s összefogást hirdettek
a terrorizmus ellen.

***

A Munkáspárt elítéli a terrorcselekményt. Az esemény ismét megmutatta, hogy a tőkés Európa képtelen megvédeni lakosait a terroristáktól. A tőkés Európa még mindig ingadozik, nem hajlandó arra, hogy Szíria törvényes vezetése mellé álljon és együtt megsemmisítsék az Iszlám Államot.