Kommunista kormányzó Szibériában

Szergej Levcsenko

Történelmi esemény következett be a hétvégén Oroszországban. Amióta az ország régióinak kormányzóit közvetlenül választják, először veszített a kormányzó Egységes Oroszország jelöltje.

Az irkutszki körzetben a választások második fordulójában ugyanis a kommunista Szergej Levcsenko a szavazatok 57 százalékát kapva több mint 15 százalékkal előzte meg a Vlagyimir Putyin által is támogatott eddigi kormányzót. Levcsenko a jövő héten alakítja meg a két és fél millió lakosú szibériai régió kormányát.
A kommunista politikus 1953-ban született, Szergej Levcsenko egyszerű munkásból lett mérnök, majd gyárigazgató. A Szovjetunió szétverésekor 1991-ben az angarszki pártbizottság első titkára, egy pillanatig sem tétovázik melyik oldalra álljon, elvtársaival a szó legszorosabb értelmében védi meg a pártbizottságot a megvezetett tömegtől. Később az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának parlamenti képviselője, az irkutszki régió pártvezetője lesz. A választási kampányban minden létező módon igyekeztek lejáratni, még alternatív kommunista jelöltet is találtak. A második forduló előtt a reggeli kocogására induló Levcsekót „ismeretlenek” megtámadták, a tartalékos alezredes azonban megfutamította a merénylőket.

Kommunista kormányzó Szibériában

Levcsenko a kampány során végig az utcán, az emberek között volt. Ha letépték plakátjait, újra ragasztotta. Ha nem hívták be a helyi tévébe, ment a gyárak elé, a piacokra. Programja közérthető volt: le kell számolni a korrupcióval, csökkenteni kell a bürokráciát, felül kell vizsgálni a korábbi megyei privatizációkat, a multik helyett a helyi kis- és középvállalkozókat kell több lehetőséghez juttatni. A régió vezetésének és a nem a piacnak feladata, hogy biztosítsa a lakosság egészségügyi ellátását, az óvodák és iskolák működését. Munkát kell teremteni és lakásokat építeni. Ki kell használni a régió természeti, turisztikai adottságait, az egyedülálló Bajkál-tavat: nem az oligarcháknak kell dácsákat építeni, hanem szanatóriumokat a dolgozóknak, elérhető árú szállodákat a helyieknek és az Oroszországból vagy külföldről érkezőknek.