A boldogabb újév nem jön magától, tennünk kell érte!

A boldogabb újév nem jön magától, tennünk kell érte!

Emlékezetes év marad 2015. Európa, legalábbis a modernkori Európa még nem látott olyan óriási népvándorlást, mint amilyennek tanúi voltunk az idén. A terrorizmus nem ismeretlen az európai népeknek, de az idén minden korábbinál jobban lekötötte a politika és részben a közvélemény érdeklődését. És akkor még nem is beszéltünk Európa keleti részéről, ahol nem sok hiányzik ahhoz, hogy háború robbanjon ki a világ újrafelosztását akaró tőkés országok, az USA, az EU és Oroszország között.

A menekültügy és a terrorizmus jól jött azoknak a politikusoknak, akik igyekeznek feledtetni a valóságos gondokat. Feledtetni való pedig akad bőven. A válság például még javában tart, s a dolgozó tömegek mellett most már a középrétegek is elveszítik eddigi anyagi és létbiztonságukat. Görögországban tömegek mentek az utcára, forrong Spanyolország, Portugália.

Szíria is jó arra, hogy eltereljék az európai emberek figyelmét attól, hogy a közös ház, az Európai Unió falai ingadoznak, és nem biztos, hogy egy nagyobb vihart kibírnak. Nyugat-Európa liberálisan gondolkodó kormányai tárt karokkal fogadják be a szíriai menekülteket, közben ugyanezen kormányok, az USA, Franciaország szétbombázza a szerencsétlen Szíriát.  Németország még nem bombáz, de üzemanyagtöltő gépekkel segíti a franciákat, hogy ők tovább bombázhassanak. A világ újrafelosztásából Oroszország sem marad ki, most ő is bombáz, legfeljebb másokat, mint a nyugatiak.

A sok-sok eseménynek van közös eredője: a tőkés rendszer és annak válsága. A tőkés rendszer válsága vezet a tömeg nyomorához, mert a tőkések velük fizettetik meg saját gazdagodásuk árát. A tőkés világ verte szét a közel-keleti rendszereket, és idézte elő a menekülthullámot. A tőkés világ csillapíthatatlan terjeszkedési vágy juttatja a világot egy új világháború szélére.

Feszült, bizonytalan világban élünk, pedig nem kellene így lennie. A tudomány, a technika fantasztikus lehetőségeket ad a kezünkbe, gazdagabbá, szebbé, nyugodtabbá lehetne tenni százmilliók életét. A tőke hatalma azonban nem engedi. Nem az a fontos, hogy százmilliók éljenek jobban, hanem csak az, hogy néhány millió szupergazdag még jobban éljen a százmilliók munkájából.

Ezen kell változtatni! És ezen lehet is változtatni! A Lufthansa légi kísérői hosszú napokra megbénították a tőkés óriást, a Lufthansát. A görög dolgozók általános sztrájkja egy egész országot állított meg. Ha nekik sikerült, akkor másutt is engedményekre lehet kényszeríteni a tőkéseket. Portugáliában a dolgozó emberek szavazataikkal képesek voltak olyan helyzetet teremteni, hogy egyetlen tőkés kormány sem képes kormányozni a kommunisták támogatása nélkül. Ha ott ment, akkor ez az út másutt is járható. Ha a szocialista Kuba népe negyven éves kemény küzdelemmel képes volt elérni, hogy az USA elismerje Kubát, akkor világos, hogy mi sem tehetünk mást. A világot csak úgy válthatjuk meg, a dolgozók számára jobb világot csak úgy teremthetünk, ha küzdünk a tőke, a pénz uralma ellen.

Itthon is ez a dolgunk. A Munkáspárt ezt tette az idén is, ezt teszi 2016-ban is. A mostani kormány felismerte, hogy többet kell adni a dolgozó embereknek. Felismerte, hogy előbb vagy utóbb, de a magyar dolgozók is kimennek az utcára, hogy ott harcoljanak ki jobb béreket, tisztességesebb életfeltételeket. A kormány ezért ad kedvezményeket a családalapításhoz, a gyermekvállaláshoz, a lakásépítkezéshez. Ezért emeli több társadalmi csoport jövedelmét.

A Munkáspárt üdvözöl minden lépést, ami könnyebbé teszi a dolgozók életét. De nem feledhetjük, hogy a kormány nem a saját zsebéből osztogat, hanem abból, amit az adókkal tőlünk vesz el. Örülni kell a kedvezményeknek, de tudnunk kell, hogy a tőkések azokat bármikor vissza is vehetik.

A dolgozó élete csak akkor változik meg gyökeresen, ha a pénz világa helyett olyan világot teremtünk, ahol az ember a fontos. Ez az új közösségi társadalom. Még messze vagyunk tőle, de már elindultunk felé.

Boldog újévet kívánunk a Munkáspárt minden tagjának, minden barátjának és minden olvasóinknak. A boldogabb újév nem jön magától, tennünk kell érte!

Sikeres harcot, boldog újévet!

Thürmer Gyula