Venezuelai Bolivári Köztársaság Népi Hatalom Külügyminisztériuma

Venezuelai Bolivári Köztársaság

Hivatalos közlemény

1. A Venezuelai Bolivári Köztársaság kategorikusan és határozottan visszautasítja az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump 2017. augusztus 11-i barátságtalan, ellenséges kijelentéseit, amelyekben katonai beavatkozással fenyegette meg hazánkat. E kijelentések nyilvánvalóan megsértik az Egyesült Nemzetek alapokmánya, valamint a nemzetközi jog céljait és alapelveit, különösképpen az államok függetlensége elleni kényszerítésről vagy fenyegetésről szóló elveket.

2. Donald Trump elnök háborút pártoló kijelentései – amelyek egyértelműen beleillenek az Egyesült Államok kormányzatának Venezuela elleni szisztematikus agresszióiba – közvetlen fenyegetést jelentenek a Venezuelai Bolivári Köztársaság békéje, stabilitása, függetlensége, területi egysége, szuverenitása és önrendelkezése ellen. Mindez csupán egy nappal azután történt, hogy a venezuelai állam- és kormányfő, Nicolás Maduro Moros megismételte felhívását az Amerikai Egyesült Államok kormányához, hogy ismét magas szintű, egyenlőségen és együttműködésen alapuló kapcsolatot alakítsunk ki, a kölcsönös tiszteletre építve.

3. Donald Trump elnök vakmerő fenyegetése Latin-Amerikát és a Karib-térséget egy olyan konfliktus irányába kívánja elmozdítani, amely tartósan felborítaná térségünk stabilitását, békéjét és biztonságát, holott 2014-ben a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) 33 tagországa Békés Zónának nyilvánította térségünket.
4. A Venezuelai Bolivári Köztársaság ezúttal újra figyelmezteti a nemzetközi közösséget a súlyos fenyegetésekre, amelyek egyre nagyobb intenzitással érkeznek felé, olyan időszakban, amikor az USA adminisztrációja megerősíti imperialista módszereit és neokolonialista törekvéseit az amerikai kontinensen, miközben nyilvánvalóan lenézi a venezuelai népet és annak bizonyított elhivatottságát a béke és a szabadság iránt.

5. A Venezuelai Bolivári Köztársaság ezennel kéri a nemzetközi közösség tagjait és a világ szabad népeit, hogy fejezzék ki egyértelmű és félreérthetetlen elítélésüket ezzel az amerikai kontinens békéjét és stabilitását célzó veszélyes támadással szemben. Elérkezett a pillanat, hogy a térség és a világ nemzetközi szervezetei és multilaterális fórumai újra megerősítsék a nemzetközi jog előírásainak érvényességét, valamint megfékezzék a legagresszívabb lépést, amelyet az Egyesült Államok az elmúlt száz évben a venezuelai nép ellen elkövetett.

Ezennel kérünk minden hazafit Venezuelában, hogy bőrszíntől és politikai meggyőződésektől függetlenül, alkossunk egységet szent anyaföldünk és szent népünk megóvása érdekében, az arcátlan külföldi agresszióval szemben.

„Függetlenség, vagy semmi!”- Simón Bolívar Caracas, 2017. augusztus 12.