A dolgozókért mindenkivel, a dolgozók ellen senkivel

Munkasparti tiltakozas a TTIP ellen

Az Interneten sok munkáspárti tagunk derekasan és okosan küzd azokkal, akik a Munkáspárt politikáját támadják. „Ti nem vagytok ellenzékiek, ti a Fidesz szekerét toljátok!” – hangoztatják az ellenzők. Nézzük, mi az igazság!

Munkáspárt: a kapitalizmus ellenzéke

A Munkáspárt a tőkés rendszer és minden tőkés kormány ellenzéke. Hangsúlyozzuk: minden! A Munkáspárt stratégiai célja a kapitalizmus, a tőkés társadalmi rendszer legyőzése, a közösségi társadalom megteremtése. A kapitalizmusban a gyár, a bank a tőkésé. Övé a hatalom is. A dolgozó egyikkel sem rendelkezik. Ennek következtében a tőkés osztja el az ország pénzét. Mi ezt akarjuk megváltoztatni.

A Munkáspárt a tőkés kormány ellenzéke

A Munkáspárt minden tőkés kormányt bírált és támadott. Az Antall-kormányt a privatizációért, a kárpótlásért, a mezőgazdaság szétveréséért, a Horn-kormányt a bankok, a kereskedelem eladásáért, a NATO-és EU-csatlakozásért, az első Orbán-kormányt a megszorításokért, a NATO-barát külpolitikáért.  2004-ben a Munkáspárt a kórházak privatizációja ellen kezdeményezett népszavazást. A Munkáspárt itt nem csak általában a tőkés rendszert támadta, hanem az MSZP-SZDSZ-kormány egyik elvi intézkedését. Medgyessy miniszterelnök ugyanis megígérte az amerikaiaknak, hogy eladják a kórházakat. Az Munkáspárt erre nemet mondott, és ezzel az MSZP számára egy perc alatt megsemmisítendő ellenséggé vált.

Munkáspárt: a dolgozókért mindenkivel, a dolgozók ellen senkivel!

Helyeselhet-e a Munkáspárt olyan intézkedéséket, amelyeket egy tőkés kormány hoz? Az MSZP, a DK, az LMP és általában a szocliberális erők minden Fidesz-lépésre azt mondják, hogy rossz, elfogadhatatlan, diktatórikus stb. Igaz, a Fidesz is azt mondja minden ellenzéki javaslatra, hogy rossz, elfogadhatatlan, globalista stb.

A Munkáspárt az önkormányzati munkában mindig arra tanította a képviselőit, hogy támogassanak mindent, ami dolgozó embert szolgálja és utasítsanak el mindent, ami árt a dolgozó embernek. Ne az számítson, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond!

Ennek megfelelően alakítottuk ki a Fidesz-kormányhoz való ellenzéki viszonyunkat. A Munkáspárt elismeri mindazt, amit a kormány tesz a dolgozó emberek, a nép helyzetének javításáért, de úgy véli, hogy ez messze nem kárpótolja az elmúlt negyedszázad tőkés rablása okozta károkat.  A lakosság egy harmada továbbra is nyomorúságos körülmények között él.

A Munkáspárt bírálja a kormányt azért, hogy a gazdaság fejlődése törékeny. Jórészt a külföldi beruházásokra és az EU-s támogatásokra épül. A hazai vállalkozások továbbra sem kapnak elég figyelmet.

A Munkáspárt bírálja a kormányt azért, hogy az egészségügyre a GDP 3,8 százalékát költi, és ez messze elmarad a V4-országok és az EU átlagától. Hasonlóan kevés pénz jut az oktatásra és a kutatás-fejlesztésre.

A Munkáspárt bírálja a kormányt azért is, mert a magyarországi bérek és nyugdíjak továbbra is alacsonyak. A Munkáspárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány nem adóztatja meg a nagytőkét, nem vezettek be vagyonadót, és a személyi jövedelemadózás módja is a tehetősebbeket segíti.

A Munkáspárt elítéli a korrupció minden fajtáját, és úgy véli, hogy a kormány nem lép fel elég határozottan ellene.

A Munkáspárt bírálja a kormányt azért, hogy megszavazza a NATO háborús döntéseit. Szavakban bírálja az EU szankciós politikáját, de a gyakorlatban megszavazza. Ez a politika kárt okoz, és idegen érdekek mentén háborúba sodorhatja Magyarországot is.

A Munkáspárt 26. kongresszusa kimondta: „A magyar tőkésosztály 2010-ben elővette a Fideszt, mely a tőkés rend érdekében új politikával stabilizálta a magyarországi helyzetet. A Fidesz nem változtatott a kapitalista renden, de a piac meghatározó szerepének megtartása mellett növelte az állam szerepét, bizonyos mértékig korlátozta a külföldi nem termelő tőkét, baloldali jelszavakkal jobb életet ígért az embereknek. Az emberek bedőltek nekik, elhitték, hogy egy jobboldali párt baloldali politikát fog folytatni. A Fidesz sohasem fogja a válság terheit a milliárdosokkal, a gazdagokkal megfizettetni. A Fidesz-kormány bizonyította, hogy ők sem mások, mint a tőkésosztály egyik csapata. “

A Munkáspárt nem menedzseli a kapitalizmust, mint például az Európai Baloldali Párt. A mi dolgunk más. A mi dolgunk megmutatni, hogy a kapitalizmus nem jó út. Mi olyan társadalmat akarunk, ahol az ember érzi, hogy ma jobban él, mint tegnap és biztos lehet abban, hogy holnap még jobban fog élni. Jobban és emberibben, úgy, ahogyan a 21. század emberének életét képzeljük.

(A cikk teljes terjedelemben A Szabadság e heti május 12-i számában olvasható)