Boldog Nőnapot!

Boldog Nőnapot!

A tőkés rendszerváltás sokat ígért a nőknek, de vajmi keveset adott. Manapság munkához jutni mindenkinek nehéz, de a nőknek sokszorosan az.  Tavaly kis hazánkban a férfiak 73 százaléka így vagy úgy, de kapott valamilyen munkát. A nőknek 60,2 százaléka tud elhelyezkedni. Tetszenek még emlékezni? 1988-ban, amikor még szocializmus volt, a nők 82 százaléka dolgozott.

A magyar kapitalizmus szegény, ráadásul a közpénzt kormányoktól függetlenül rendszeresen dézsmálják. Nem csoda, hogy nem jut elég pénz óvodára, bölcsödére. Igaz, minden kormány ad valamit, ha Afrikához hasonlítjuk, egész sokat is, csakhogy ez nem elég. A nők több mint egy harmada ezért dönt úgy egy-két évvel a gyermek születése után, hogy inkább visszamegy dolgozni.

Apropó, gyermek! Hány évesek voltak Önök, amikor megjött az első gyerek, és hány éves korban szánják rá magukat a gyermekvállalásra az Önök fiai és lányai? Manapság családot alapítani nagy merészség, amikor sokszor se munka, se lakás. Csodálkozzunk akkor, hogy manapság a gyerekek egyharmada házasságon kívül születik, és őket édesanyjuk tartja el?

Sokan mondogatták, lépjünk csak be az Európai Unióba, és minden megváltozik.  Igaz, ami igaz, a híres római szerződés már 1957-ben kimondta, hogy egyenlő munkáért egyenlő bért kell kapnia férfinak is nőnek. Az EU ezt a célt azóta sem érte el. De nem is érhette el, mert a kapitalizmus a pénzről szól, nem az emberről. Ha a tőke kevesebbet tud fizetni nőnek, gyereknek, cigánynak, négernek, töröknek, mindegy kinek, akkor kevesebbet is fog. Többek között ezért kell leváltani ezt a rendszert.

Mi, férfiak, legalább Nőnapon elmondhatjuk, hogy a nők jobban be tudják osztani a pénzt, mint mi. Az ország pénzét mégsem ők osztják be, ott teljes a férfiuralom. Az első, úgy nevezett "szabadon választott" parlamentben a nők aránya 7,4 százalék volt. A 2010-es választásokra, azaz röpke húsz év alatt sikerült ezt az arány 9,1 százalékra feltornázni, és 2014-ben is csak 9,5 százalék volt.

Magyarország nem csak a világhoz képest van lemaradva e téren, de még a kelet-európai országokhoz képest is. Az orosz Duma képviselőinek 13,6 százaléka nő. Lengyelországban 24,3 és így tovább.

Ja igen, tetszenek emlékezni.  1985-ben, abban az utálatos kommunista parlamentben a képviselők 26,6 százaléka volt nő.

Mi, a Munkáspárt igyekezünk példát mutatni. A Központi Bizottság 24 százaléka nő. A 8 tagú Elnökségben két nő, Karacs Lajosné alelnök és dr. Frankfurter Zsuzsa dolgozik. A megyék közül Kalapos Mária a Bács Kiskun megyei szervezet elnöke, Edelényiné Nagy Mária Hajdú-Biharban elnök, Szabó Jenőné Csongrádban, Farkasinszki Erika Somogyban.

Mi hisszük és tudjuk, hogy el fog jönni az az idő, amikor férfi és nő minden szempontból egyenlő lesz. Az új közösségi társadalomban az ember lesz a fontos. A pénz nem cél lesz, hanem eszköz arra, Magyarország nőknek és férfiaknak egyaránt élhető ország legyen. Boldog Nőnapot Önöknek!