A félelem a tőke szövetségese Írta: Thürmer Gyula

A félelem a tőke szövetségese

Sok mindentől félünk. A tűztől, a víztől, a pénztelenségtől, a betegségektől, vagy éppenséggel a számítógépes vírusoktól. Van, akit az ismeretlen tölt el félelemmel, van, akit a bizonytalanság.

A háborúról inkább csak beszélünk. Nem nagyon félünk tőle, hiszen nem is nagyon tudjuk, hogy mi az. A világháború csak filmeken jut el a ma élőkhöz, sőt talán úgy sem. Háborúk persze vannak, de messze tőlünk. A médiában nem mutatnak áldozatokat, pedig vannak. Nem hallatszik idáig az ott élők szenvedése sem, pedig van belőle bőven.

De a háború szörnyű félelmet képes kelteni. 1999-ben tapasztaltam meg, amikor a NATO háborút indított Jugoszlávia ellen. A bombázások idején elmentem Belgrádba és Újvidékre. Barátaim féltek. Nem tudták, hogy este a NATO mit fog bombázni, a hidakat, a laktanyákat, vagy éppen az ő házukat. A NATO a félelemkeltést tökélyre fejlesztette. Nem mindenkit öltek meg, nem mindenki házát, lakását rombolták le, de félni mindenki félt. Ez volt a modernkori NATO-stratégia lényege. Félelemben tartani mindenkit, megtörni az emberek lelkierejét, engedelmes és ellenőrizhető rabszolgává tenni őket.

Tavaly óta Európát egyre inkább betölti a félelem. Most nem a pápára lőnek rá, nem államfőket ölnek meg, hanem egyszerű embereket.  Bennünket, akik repülőre szállunk, vonaton utazunk, szórakozunk valahol, vagy egyszerűen csak sétálunk a karácsonyi piacon. Jó, eddig csak Franciaország, Belgium, Németország, Törökország volt érintve. De mi lesz holnap? Hol van a garancia arra, hogy nem jön Magyarország? Hiszen most már tudnak rólunk a világban, Budapestet most már egy kicsivel kevesebben keverik össze Bukaresttel.

A félelem a tőke szövetségese. Aki félelemben él, nem megy tüntetni, nem szervezkedik a tőke ellen, nem akarja megdönteni a kapitalizmust. Az emberek félnek a munkanélküliségtől, de a munkahely elvesztésének lehetősége önmagában már kevéssé tartja félelemben az embereket. A modern tőkésállam sok lehetőséget kínál az ilyen helyzetek kezelésére. Miért akarnánk megdönteni a kapitalizmust, ha mehetünk dolgozni az EU-államokba, vagy rosszabb esetben van közmunka?

Aki nem fél, azt nehéz kordában tartani. Aki nem fél, az szabad ember. Nem az a szabad, akit nem ellenőriz a tőke. Mindenkit ellenőriznek. A bankkártyákkal, a mobiltelefonokkal, az utcai kamerákkal, mindennel. Nem ez a lényeg!  Szabad az, akinek van szabad akarata. Aki hisz abban, hogy a világot meg lehet változtatni.

A félelem a tőke szövetségese. A terrorizmus pedig a kapitalizmus szülöttje. A terrorizmussal tartja félelemben, rettegésben emberek millióit. Ha az USA nem akarja bármi áron megdönteni a törvényes szíriai kormányt, akkor az Iszlám Állam megmaradt volna egy terrorista szervezetnek, amivel könnyen megbirkóztak volna a titkosszolgálatok, De az amerikai tőke szó szerint gondolta, hogy bármi áron. Ha kell, szerződtessük szövetségesnek az Iszlám Államot. Az USA közel-keleti uralma bármi árat megér.

Még azt is megéri, hogy az iszlám terroristák kamionokkal gázolnak Marseille vagy Berlin lakósaiba? Megéri azt is, hogy Törökországban ártatlan embereket lőnek halomra, akiknek csak egy bűnük volt, hogy rossz időben rossz helyen voltak?

Igen, megéri! Megéri az amerikai tőkének, a tőkének általában, a kapitalizmusnak. A tőke nagy pénzeket zsebel be a terrorizmus elleni harc címén, hiszen óriási pénzek mennek a biztonsági intézkedésekre, a hadiparra.  A repülőtéri és pályaudvari biztosítás önálló gazdasági ággá vált. Emberek százezreit foglalkoztatják, milliárdokért vesznek újabb és újabb berendezéseket.

De a fő nyeresége nem ez. A terrorizmusra hivatkozva a tőke félelemben, rettegésben tartja az embereket. Az emberek félnek, és tudomásul veszik, hogy a tőke egyre átfogóbban ellenőrzi, hogy mit csinálnak, hova utaznak, miből van pénzük. Holnap azt is ellenőrizni fogja, hogy mit gondolnak.

Van megoldás? Van! De a megoldás nem a kapitalizmusban van. A tőke érdekelt abban, hogy rabságban tartsa az embereket. Vegyél fel hiteleket, a pénzed költsd el a plázákban! A közösségi igényeidet és szabadságvágyadat éld ki a Facebookon! Ne törődj azzal, hogy a világot kevesek irányítják. Kevesek, akik kezében a tőke és a tudás hatalma van. S, ha nem elég pénzügyi rabság, megtörjük a lelkedet is. Félni fogsz, rettegni, és mindent hajlandó leszel eltűrni, csakhogy enyhüljön a rettegésed.

Nem, nem, erre nincs megoldás. A kapitalizmust kell felszámolni, amely szüli a terrorizmust, amely embermilliókat kényszerít lakhelyének elhagyására, amely szavakban elítéli a terroristát, de végtelen cinizmussal fel is használja. Új közösségi társadalmat, új szocializmust kell helyébe teremteni.

A szocializmusban tilos kizsákmányolni az embert. És nem is lehet, hiszen a gyárak, a bankok, a föld többsége a társadalom, az emberek közös tulajdonában van. A szocializmus nem a félelemre épül, hanem az emberek tudatos, szabad cselekvésére. Sikerülni fog! Sikerülni, ha legyőzzük a tőke hatalmát! Ha nem engedjük, hogy a félelem legyen úrrá rajtunk.