¡Hasta la victoria siempre! A végső győzelemig!

¡Hasta la victoria siempre! A végső győzelemig!

A kubai hírügynökség közlése szerint november 25-én 10 óra 29 perckor 90 éves korában elhunyt Fidel Castro Ruz, a kubai forradalom történelmi vezetője.

Fidel Castro Ruz a kubai és a nemzetközi kommunista és munkásmozgalom kiemelkedő, legendás személyisége volt. 1959-ben forradalmár csapatával megdöntötte az amerikaiak által támogatott kubai diktatúrát és elindította Kubát a függetlenség és a szocializmus útján. Évtizedeken át sikerrel védte a kubai forradalmat, a kubai szocializmust az amerikai katonai, gazdasági és politikai támadásokkal szemben. Vezetése alatt teljes foglalkoztatottságot, ingyenes egészségügyet, ingyenes oktatást teremtett a kubai nép számára.

Fidel Castro Ruz a magyar nép, a magyar dolgozók barátja volt. Járt Magyarországon a szocializmus évtizedeiben. Az 1989-es rendszerváltás után figyelemmel kísérte a Munkáspárt harcát. Fogadta a Munkáspárt küldöttségét, több alkalommal üdvözölte pártunkat.

Fidel Castro Ruz halála veszteség a világ munkásmozgalma és haladó erői számára. Veszteség nekünk, magyar dolgozó embereknek is. Gyászoljuk a kubai forradalom történelmi vezetőjét, barátunkat és elvtársunkat! Részvétünket fejezzük ki a Kubai Kommunista Párt vezetésének, minden tagjának, az egész kubai népnek.