Vásárolj, magyar!

Vásárolj, magyar!

Vásárolj, magyar! Ha vasárnap akarsz, akkor vasárnap! Igaz, hogy mi aggódtunk a vasárnapi pihenődért. Küzdöttünk azért, hogy vasárnap a családdal légy, vagy templomba mehess. El is töröltük a vasárnapi nyitvatartást. De hát demokrácia, népuralom van kis hazánkban. S bizony jól mondta jó Rogán miniszterünk: „hat évvel ezelőtt arra kaptunk mandátumot, hogy az emberekkel együtt kormányozzunk." Úgyhogy, visszavonjuk a törvényt. Kiránduljatok a családdal szerdán, templomba menjetek hétfőn, vasárnap meg tépés a szupermarketbe!

Jelen sorok írásakor még nem érkeztek hírek arról, hogy a magyar dolgozók tömegei a parlament elé vonultak volna, és nemzeti hősként ünnepelték volna Rogán Antalt vagy Varga Mihályt bátor lépésükért.  Szerintem a következő napokban is nyugodtan közlekedhetnek a belvárosban, a nép nem fog jönni. A „nép, az istenadta nép”, ahogy Arany mondja, már megszokta, hogy vasárnap a plázában csak a mozi megy, azért meg nem érdemes, odatörtetni. Vásárolni meg minden este vásárolhatsz. Este tízkor tejet venni, még jobb buli, mint vasárnap.

Nehéz is megmondani, hogy a Fideszt mi is indította a törvény visszavonására. Nem mondom Tóbiás József kommandós kopaszságával és piros trikójával félelmetes látvány, de azért még se annyira. A Fidesz a 2014-es népszerűsége szintjén van, ami nem kis teljesítmény a kormány kevésbé tehetséges tagjainak teljesítménye ismeretében. A zárvatartásos népszavazásig meg egyébként is annyi víz folyik le a Dunán, meg a Rajnán. A Volga egy biztos pont.

Feleségem azt mondja, hogy a multik hívták fel Orbánt. Lehet, miért is ne, végül is nyilván azért adta meg a miniszterelnök a mobilját, hogy néha rácsöngessenek vagy legalább ráírjanak. Na, de Rogán úr különben is megmagyarázta.  Szeretett honfitársaink, nemzettársaink, klubtársaink, elvtársaink, ennél sokkal nagyobb veszély fenyeget bennünket: a kvóta. A menekültkvóta elleni harc össznépi ügy. Ez harc az idegen kultúrák nemzetromboló hatása, Brüsszel kényuralma és utoljára, de nem utolsó sorban, a bukott baloldal visszatérése ellen. Nem szöszmötölünk pitiáner ügyekkel, mint a vasárnapi munka. Kormányunk egyébként is elérte, amit akart. Megmutattuk, hogy megcsináljuk, ami eszünkbe jut, sőt, ha kell az ellenkezőjét is.

Vásárolj, magyar! Jogod van vásárolni. 26 évvel ezelőtt mást ugyan nem kaptál a rendszerváltástól, de a jogot, azt igen. Már mint arra, hogy annyit vásárolj, amennyit csak akarsz. Erre vártunk évtizedeken át. Fújj, a bukott rendszerben bezzeg nem mehettél vasárnap plázázni.  Bezzeg most! Akkor pedig éljünk a vérrel kiharcolt szabadsággal! Ne már a kormány mondja meg nekünk, hogy mikor shoppingolhat az asszony! Ha vasárnap, hát vasárnap! Demokrácia van, vagy mi a fene!

Nagyjából ezzel érvelnek hónapok óta a szocliberális oldal prominensei. Persze, teszik mindezt mély aggodalommal a magyar dolgozók sorsa iránt, úgy ahogy egy 21. századi igazi szocdemtől elvárható. Pár évvel ezelőtt, még a hatalomban kevésbé foglalkoztatta őket, hogy mi lesz sok millió magyar szegénnyel, de most más a helyzet. Nagyon hiányzik már a hatalom, a vele járó kényelmes állások, a jó fizetés, az ingyen notebook, az ingyen mobil, az asszisztenslány és asszisztens fiú, kinek kedve szerint.

Szóval a szocik belehúztak. Mivel a parlamentben senki sem hallgatta meg őket, úgy gondolták, hogy erről a népnek kell dönteni. Ne gondold, hogy a szocik hülyék, és nem tudják, hogy se nem oszt, se nem szoroz, hogy vasárnap nyitva vannak-e a boltok. Tudják, pontosan tudják. De a lényeg nem is ez. A lényeg, hogy fogást találjanak a kormányon. A menekültügyben nem sikerült. A nép nem vette be, hogy milyen jó lenne, ha minden magyar család befogadná két-három arabot és pár fekete bőrű embertársunkat. A nép valamilyen rejtélyes ok miatt úgy gondolta, hogy ha Gyurcsány kedvenc kockás ingét is egy menekültnek adja, akkor tegye! De bennünket hagyjanak békén! Szóval a menekültüggyel nem lehetett a hatalomba visszamászni.

Az esernyős tüntetés már jobb buli, és még nem tudni, hogy pontosan mi lesz a vége, de az is igaz, hogy pedagógusok nem szoktak forradalmat csinálni. Ráadásul lassan ember legyen a talpán, aki érti, hogy pontosan miről is van szó. De a vasárnapi nyitvatartás az jó! Ha bejön, azért jó, hanem jön, meg azért, mert rákenhetünk mindent a kormányra.

A kormányokat a nép szenvedi el, de tegyük hozzá: az ellenzéket is. Ideje átlátni a szitán, és megérteni, megértetni, hogy az urak a kormányban is, az ellenzékben is csak játszadoznak velünk! Nekünk nem zavaros népszavazásokra, és kétes kormányzati kegyekre van szükségünk, hanem a nép, a dolgozók hatalmára. Majd mi eldöntjük, mikor vásároljunk.

Thürmer Gyula