Helyt álltunk, nincs okunk szégyenkezésre!

A Munkáspárt Elnökségének állásfoglalása

1. A Munkáspárt a 2019. évi európai parlamenti választáson megtette azt, ami tőle függött. Összegyűjtött 26 ezer ajánlást, ezzel lehetővé téve, hogy az emberek szavazhassanak rá. Ugyanakkor a többi párttól eltérő programot, baloldali, nemzeti, ellenzéki válaszokat kínált egy olyan időszakban, amikor az európai kapitalizmus válságban van, és a kontinens népei új válaszokat, új megoldásokat várnak.

2. A Munkáspárt a szavazatok 0.46 százalékát kapta (14 406 szavazat). Köszönjük a támogatást.

3. A Munkáspárt bizonyította, hogy képes jelen lenni az országos politikában, és van tényleges társadalmi igény a Munkáspárt politikájára.

Az MSZP jelentős meggyengülése és a liberális DK erősödése fényében megnőtt annak jelentősége, hogy a Munkáspárt egyetlen baloldali, nemzeti, ellenzéki pártként még aktívabban vegyen részt a politika életben.

4. A Munkáspárt tagjai és barátai nagy munkát végeztek mind az ajánlások gyűjtésében, mind a kampányban. Nagyon sok ember megbecsülését vívták ki, erősítették a Munkáspárt tekintélyét.

5. Az idei EP-választáson a Munkáspárt több alkalommal szerepelt a médiában, mint korábban. Ez azonban nem ellensúlyozhatja a Munkáspárt elszigetelésére évek óta tartó erőfeszítéseket. A közvélemény-kutatók közleményeiben sem szerepelt emberemlékezet óta a Munkáspárt.

A média egy részét a választási törvény kötelezi az országos listát állító pártok bemutatására, így a Munkáspárt bemutatására is. A média ezen része eleget tett a törvényi kötelezettségnek, azaz megadta azt a minimumot, amelyet meg kellett adnia.

A Munkáspárt mégis a „nem létező” kilencedik párt volt. A média nagy része a választásokról beszélve nyolc pártot emlegetett, teljesen figyelmen kívül hagyva a Munkáspártot.

6. A Munkáspárt elvárja Magyarország megválasztott 21 európai parlamenti képviselőjétől, hogy lépjenek fel Magyarország függetlenségének és szuverenitásának védelméért, küzdjenek az Európai Unió migrációs politikája ellen, ne engedjék az EU militarizálását, a háborús politika folytatását.

7. A Munkáspárt a jövőben is egy új Európa megteremtéséért fog dolgozni, ahol nem a bankok és milliárdosok döntenek, hanem a dolgozó emberek érdekei. Olyan új Európáért, amely békében él valamennyi európai országgal.

8. Az európai országok munkáspártjai kivették részüket a választásokból. Az új európai parlamentben is lesznek kommunista és munkáspártok. A ciprusi AKEL 2 mandátumot szerzett, a Görög Kommunista Párt 2 mandátumot, Cseh-és Morvaország Kommunista Pártja és a Portugál KP 1-1 mandátumot. Első alkalommal jutott be az Európai Parlamentbe a Belga Munkapárt, 1 képviselővel.  Gratulálunk európai barátaink helytállásához és eredményeikhez.

Budapest, 2019. május 26.

Munkáspárt Elnöksége