Liberális „légvédelem”

Liberális „légvédelem”

Nem a kormánygéppel, a liberálisokkal van baj

Bajban volt a liberális sajtó a múlt héten. Mit lehet írni arról, hogy Orbán Viktor Izraelbe érkezett? Legjobb lenne az egészet elhallgatni, de hát a mértékadó tel-avivi lapok is szóltak róla, sőt a budapesti izraeli nagykövet is felkonferálta.

Dicsérni? Mondjuk azt, hogy soha ilyen jó nem volt a két ország viszonya, és a magyar diplomácia talált egy komoly partnert, aki hasonlóan gondolkodik, és mondjuk hajlandó a visegrádi négyeket támogatni? Nehogy már, hogy nézne az ki? Mióta szokás Orbánt dicsérni a liberális sajtóban?

Mondjuk azt, hogy Orbán valójában antiszemita és ez egész udvarlás a zsidóságnak álságos?  Ez elég kínos, miután az izraeli miniszterelnök maga mondta, hogy a zsidókat itt senki nem bántja és végső soron jó soruk van. Egy magára kicsit is adó liberális nem mondhat olyat, hogy Orbán alatt jó a zsidóságnak. Mi jó a liberális újságírónak? Ha szidhatja a kormányt, mert rossz a zsidóknak. Akkor tehát az a jó a liberálisnak, ha rossz a zsidónak? Ugye milyen abszurdumokat eredményez a hülyeség?

De ekkor egy szemfüles újságíró felfedezte a feliratot a magyar delegációt szállító repülőn. Hungarian Airforce! Barátunk tudott valamit angolul, ami transzatlanti orientációnk sokadik évében is komoly teljesítménynek számít, így rögtön tudta, hogy magyarul ez annyit tesz, mint Magyar Légierő.

Na ez az! Erre lecsapunk! Ez ugyanaz a használt repülő, amit a Honvédségnek vettek pár hónapja! Hogy jön ahhoz a magyar miniszterelnök, hogy a magyar hadsereg gépével utazzon Izraelbe? Ki adott rá utasítást? Mi van ebben az országban? Na ide vezet a szemérmetlen diktatúra, az orbánizmus, az illiberális demokrácia! Le az orbánistákkal, éljen Európa! Előre, aki demokrata!

Szerencsére a kormánygépként használt katonai gép nem mozgatta meg szeretett népünket. Nem voltak spontán tüntetések, tiltakozások. Szerencsére a többség képes értelmesen gondolkodni.

Mivel menjen a miniszterelnök? Kérjük kölcsön a szlovákok vagy a horvátok kormánygépét, mert nekik ugyanis van? Vagy a románokét? Belegondolni is rossz!

A kölcsöngép egyébként sem túl szerencsés. Hogy kicikizték szegény Kim Dzsongunt, hogy kínai géppel utazott Szingapúrba. Ha vonattal indult volna neki, Trump egy hétig várhatott volna rá. Istenem, hát nem lehet mindenük a koreaiaknak! Van rakétájuk, van atombombájuk, kormánygépük speciel nincs. Persze az ilyen kölcsöngépekért kell fizetni, és gondolom, hogy a kínai számla előbb-utóbb megjön Phenjanba.

Emlékszem, közvetlenül a rendszerváltás előtt Helmuth Kohl magához rendelte Németh Miklóst, az akkori miniszterelnököt. Nyilván lezsugázták a rendszerváltás utolsó lépéseit. Kohl pedáns ember volt, nem hagyott semmit a véletlenre. Itthon nem verték nagy dobra az utazást. Tudod, hogy van! A németek nem mindenkiben keltenek kellemes emlékeket.  Úgyhogy Ferihegyről különgép vitte a magyar miniszterelnököt Bonnba. Az volt ráírva: Luftwaffe, azaz Német Légierő. Na, az a repülőjegy egy kicsit sokba került. Mondhatnám, hogy egy országba!

Na, de hagyjuk a múltat! Nem szeretnék Orbán védelmezőjeként feltűnni, úgy is kapok eleget a liberális sajtótól, de szerintem a kormány jól dönt, amikor egy repülőt kormánygépként használnak. A mai világ annyira felgyorsult, annyira sűrű a nemzetközi élet, hogy egy ország vezetője nem tudná feladatait teljesíteni, ha sorba állna a menetrendszerű járatokra. Először is, nem biztos, hogy kap jegyet. Ha kap, akkor melyik légitársasággal menjen? Amióta a Malévot illetékes helyen lenyúlták, nincs nemzeti társaság. Van persze Wizz Air Hungary, de hát, hogy nézne ki, ha a magyar miniszterelnök a fapados légitársaság gépéből szállna ki?

A célszerűség mellett másról is van szó, nemzeti büszkeségről. Nem tudom látták-e „Az elnök különgépe” című amerikai filmet?  Harrison Ford a terroristák által tönkretett elnöki gépből átmászik a légierő egy teherszállító gépére, amely abban a pillanatban a légierő egyes számú gépévé lép elő. És Amerika elsírja magát. Nem minden amerikai szereti az éppen uralkodó elnököt, de az elnöki gépet, a Fehér Házat ugyanúgy az amerikai lét részének tekinti, mint, mondjuk a nemzeti lobogót.

Nem minden orosz ember imádja Putyint, de nem találtak kivetni valót, hogy az eddigi elnöki Mercedest elképzelhetetlenül drága orosz gyártmányú kocsira cserélték. Mi az üzenet? Mi is tudunk annyit, mint a németek vagy az amerikaiak, sőt talán többet is!

Nemzeti büszkesége annak lehet, aki hisz a nemzetben. Én hiszek. Más jövőt szeretnék a nemzetnek, mint a hatalom mai birtokosai. Sok mindent másként csinálnék, ez is igaz. Mégis azt üzenem a hatalom birtokosainak: képviseljék méltó módon a nemzetet! Ne legyen pazarlás, ne legyen fényűzés! De elég a liberális álszerénységből, a kákán is csomót keresők okoskodásából, a nemzetet tönkre tevő nihilizmusból! Úgyhogy fessék át azt a gépet fehérre, tegyék rá a címert, és írják rá: Magyarország!

Thürmer Gyula