Közlemény

A Venezuelai Bolivári Köztársaság

VENEZUELAI BOLIVÁRI KÖZTÁRSASÁG NÉPI HATALOM KÜLÜGYMINISZTÉRIUMA

A Venezuelai Bolivári Köztársaság kormánya tájékoztatja a venezuelai állampolgárokat és a testvéri népeket a ma délután, 2017. június 27-én, a Venezuelai Bolivári Köztársaság alkotmánya és intézményei elleni puccs-sorozat részeként, a Belügyminisztérium és a Legfelsőbb Bíróság Caracasban lévő székhelyeivel szemben elkövetett gyalázatos fegyveres támadásokról.

Mindkét támadást egy Airbus Bolkow 105-ös típusú, CICPC 02 sorszámú helikopterről követték el, melyet a Caracasbeli La Carlota-i Francisco de Miranda hadsereg-főparancsnok Légitámaszpontról lopott el egy Oscar Alberto Pérez nevű személy, aki a támadások elkövetése céljából visszaélt a CICPC Légi közlekedési Egységben betöltött felügyelő tiszti rangjával.

Az összeesküvő elrepült az Avenida Urdaneta úton található Belügyminisztériumig, és körülbelül 15 lövést adott le az épületre, miközben annak teraszán újságírók egy csoportjának az Újságírók Nemzeti Napjának megünneplése céljából rendezett vendégség zajlott. A támadás pillanatában mintegy 80 fő tartózkodott a helyszínen.

Ezt követően a helikopter elrepült a Legfelsőbb Bíróság székhelyéhez, éppen akkor, amikor az Alkotmánybíróság bírái üléseztek, és az épület irodáiban több alkalmazott is dolgozott. Ezekre az emberekre több lövést leadtak, és ledobtak legalább négy izraeli gyártmányú és Kolumbiából származó gránátot, melyek közül egy nem robbant fel és begyűjtöttük. A gránátok közül kettő az épületet őrző GNB csapatok ellen irányult. Az örök gyors reakciójának köszönhetően sikerült elkerülni a tragédiát.

E bűncselekmények elkövetője ellen folynak a nyomozások arra vonatkozóan, hogy kapcsolatban áll-e a Központi Hírszerző Ügynökséggel és a caracasi Egyesült Államok Nagykövetségével, valamint egy volt belügyminiszterre, laki a közelmúltban nyilvánosan megerősítette, hogy kapcsolatban állt a CIA-val.

A Bolivári kormány terrorista támadásnak minősítette a történteket, amit a lázadó ellenállás keretein belül, külföldi kormányok és hatalmak segítségével hajtottak végre venezuelai  jobboldali szélsőségesek.

Venezuela hadereje (FANB) és az állambiztonsági erők mindent megtesznek annak érdekében, hogy elfogják a támadások elkövetőjét és visszaszerezzék a helikoptert.

Ennek érdekében kéri mindazokat, akik segíteni tudnak és bármilyen információval rendelkeznek az említett személy és jármű jelenlegi tartózkodási helyéről, hogy jelentsék a hatóságoknak a 911-es telefonszámon.

A Bolivári kormány felszólítja az úgynevezett Demokratikus Egység Kerekasztalon belül szövetkezett politikai pártokat, az egyházi intézményeket és a venezuelai társadalom egyéb szereplőit, hogy határozottan ítéljék el a történteket és egyszer s mindenkorra  tartsák magukat távol az erőszaktól.

A Bolivári kormány felhívja a venezuelai nép figyelmét, hogy legyen készenlétben a puccs-sorozattal szemben, melynek célja az alkotmányos rend felborítása Venezuelában, és amely bizonyította, hogy minden lelkiismeret-furdalás nélkül igyekszik elérni politikai és gazdasági törekvéseit.

Egyik ilyen támadás sem fogja tudni leállítani az alkotmányos népi folyamat aktiválását, és megakadályozni a venezuelai nép szavazati jogainak gyakorlását július 30-án, amikor megválasztják az Alkotmányozó Nemzetgyűlés tagjait.

A Venezuelai Bolivári Köztársaság alkotmányosan megválasztott elnöke, Nicolás Maduro Maros, aki a mai napon a Nemzeti Újságíró Díj átadását vezette, kormányának élén áll és irányítja a műveleteket  annak érdekében, hogy megvédje a venezuelai nép biztonságát és nyugalmát.

Ma, minden eddiginél érvényesebbek Hugo Chávez parancsnok szavai: Egység, Harc, Küzdelem és Győzelem.

Caracas, 2017.06.27.