Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnökének beszéde (2017. május 1. Kodály körönd)

2017 Május 1.

Budapestiek!

Magyarország dolgozói!

Barátaim! Elvtársak!

Ismét itt vagyunk a Kodály köröndön. A Munkáspárt tagjai és barátai. Budapestiek és vidékiek. Idősek és fiatalok.

Az idén először még versenyt is hirdettünk. Hozd magaddal a családod, barátaid és vegyél részt velünk egy retro hangulatú ünnepi felvonuláson és majálison!

Sokan kinevettek bennünket, gúnyolódtak: lám-lám, a Munkáspárt Samsung táblagéppel csábítja az embereket május elsejére!

Nem csábítjuk, hanem együtt érzünk, és segíteni akarunk. Nehogy azt higgye bárki is, hogy ebben az országban mindenki milliomos!

Mit csináljon az a fiatal, aki 81 ezer forintot kap a közmunkában és ebből kell eltartania magát?

Mit csináljon az fiatal, aki 127 ezer forint minimálbért kap, de nettóban csak 84 ezret?  Ebből kell élni, lakásra gyűjteni, családot alapítani,

Mit csináljon az az ember, fiatal vagy idős, aki ma, mondjuk Debrecenben eldöntötte, hogy feljön Pestre? Négyezer forint ide, négyezer vissza, személyvonaton. Miből?

Ma részt venni a munkáspárti május elsején nem csak elkötelezettség, nem csak hit dolga. Aki ma eljött, áldozatot vállalt, lemondott valamiről, azért, hogy itt lehessen. Köszönöm, barátaim, hogy itt vagytok. Köszönöm, hogy együtt lehetünk.

Köszönöm, hogy együtt üzenhetünk Magyarország minden dolgozójának, minden szegény embernek, mindenkinek, akinek tele van a hócipője azzal, ami van, ami körbe vesz bennünket, amit nap mint nap meg kell élnünk.

Üzenjük a gyári munkásoknak, a vasutasoknak, a buszvezetőknek, a metróvezetőknek, a plázák munkásainak, az iskolák, a kórházak dolgozóinak, a mikró vállalkozóknak, a munkanélkülieknek, Magyarország minden dolgozójának: veletek vagyunk!

A Munkáspárt ma számottevő politikai erő.  Tiszta, világos, következetes a politikánk. Mutassatok még egy ilyen pártot!

Nem csaltunk, nem loptunk, nem korrumpálódtunk! Mutassatok még egy ilyen pártot!

A dolgozó emberek mellett voltunk, vagyunk és leszünk! Mutassatok még egy ilyen pártot!

Számíthattok ránk. Sőt, ha jól meggondoljuk, csak ránk számíthattok. Ma a Munkáspárt az egyetlen párt, amely felvonulásra hívja az embereket.

Ma a Munkáspárt az egyetlen párt, amely nem köpte le, nem gyalázta meg, nem taszította a sárba a szocializmus emlékét.

Az egyetlen párt, amely nem a milliárdosok, nem a szupergazdagok mellett van, hanem a munkásokkal, a dolgozókkal.

Üzenjük az ország milliárdosainak, szupergazdagjainak! Ne feszítsétek túl a húrt! Ne higgyétek, hogy 1990-ben vagyunk. Akkor becsaphattak bennünket.
Tudatlanok voltunk és naivok. Elhittük a jelszavakat: Európa, demokrácia, szabadság!

Eltelt 27 év.  Elegünk van az Európátokból, a demokráciátokból, a szabadságotokból! Már nem dőlünk be! Már tudjuk: ha több fizetést akarunk, sztrájkolni kell!  Ha új munka törvénykönyvét akarunk, az utcára kell menni! Ha igazi változást akarunk, vissza kell venni tőletek, azt, amit elvetettek!

Ne higgyétek, hogy mindig bele fogni a szánkat! Ne higgyétek, hogy itt nem lehet Görögország! Ha igy folytatjátok, olyan Görögország lesz itt, hogy belegebedtek!

Brüsszelt meg kell állitani! Ezzel egyet értünk. A magyar nép sorsát mi döntsük el, ne mások! A határokat meg kell védeni, Magyarországnak magyarnak kell maradnia. Ezzel is egyetértünk.

De nem elég Brüsszelt megállítani!  Nem elég a határt megvédeni. Meg kell állítani a nagytőkét, a külföldit és a magyart is! Korlátozni kell a milliárdosokat! Legyen egyszeri 45 százalékos vagyonadó! Fizessék vissza azt, ami a miénk, amit tőlünk loptak el! Ezt várjuk a kormánytól, a mostanitól is, és minden másiktól is.

Üzenjük a tőkés pártoknak: Elegünk van a félrebeszélésből! Elegünk van a nép hülyítéséből!

Üzenjük a Jobbiknak: elegünk van a mocskos plakátokból, a nép félrevezetéséből! Nem azért rossz az egészségügy, mert egyesek meggazdagodnak a kormánypártok tájékán. Azért rossz az egészségügy, mert a kormányok fele annyit költenek a kórházakra, mint amennyit kellene. És azért költenek feleannyit, mert kapitalizmus van, és itt nem az ember számít, hanem a pénz.

Nem elég a kormányt anyázni, még leváltani sem elég. Azt kell csinálni, amitől a jobbikosok is irtóznak. A pénz uralmát kell leváltani, a milliárdosokat kell elzavarni, a dolgozó embert kell az Országházba küldeni.

Üzenjük a liberálisoknak és szocialista barátaiknak: az elmúlt hetekben megmutattak, hogy kik ők valójában. Az amerikai, az EU-s nagytőke kiszolgálói! Megnyitnák a határokat a migránsok előtt.  Háborúba taszítanának bennünket Oroszországgal. Amerikai támaszponttá változtatnák az országot.

Vért akarnak a pesti utcán látni. Provokálják a kormányt. Azt akarják, hogy a rendőrség erőszakot alkalmazzon, és úgy istenigazából szétcsapjon közöttük.

Barátaim!

Ébredjetek, vegyétek észre: megváltozott a világ! Ma május elseje nem csak retroünnepség, hanem harci felhívás. Ma a felvonulás már nem csak emlékezés, nemcsak hagyománytisztelet, hanem hitvallás. Mi harcba megyünk a tőke ellen, és harcba hívunk másokat is!

A harc ma már nem esélytelen. A tőke uralma ingadozik világszerte. A tőke fél. A tőke megijedt. A tőke tudja, hogy veszíthet. Tudja, hogy veszíthet, és nyerhetünk mi!

A tőke ezért készül háborúra. Háborúra, hogy megakadályozza a sztrájkokat, a tüntetéseket, a tőke elleni harcot, a forradalmat. A tőke uralmáért semmi sem drága: sem milliók szenvedése, sem katonák és civilek százezreinek halála, sem az emberi környezet pusztulása.

Amerika hazudott, hazudik és hazudni fog. Amerika beszél békeszeretetről? Az Egyesült Államok öt legutóbbi elnöke 11 háborút indított. Reagan Bejrútot és Granadát lövette szét. Az idősebb Bush Panama, Irak, Szomália ellen küldött katonákat. Clinton a Balkánon hadakozott, Jugoszláviát bombázta szét, és az egész NATO-t rá zúdította a szerbekre. A fiatal Bush számláján Irak és Afganisztán van. Obama Líbia és Szíria ellen indított háborút.

Mi, magyarok nem akarunk háborút. Nem akarunk amerikai és német érdekekért elpusztulni. Nem akarjuk, hogy Magyarországra is idegen katonákat, rakétákat, fegyvereket hozzanak!

Egy megoldás van. Csak egy megoldás van. Csak egy értelmes megoldás van: ki a NATO-ból! Semleges Magyarországot!

Barátaim!

Induljunk együtt a küzdelembe.  A világot kell megváltanunk. Új világot kell alkotnunk.

Képesek vagyunk rá? Képesek!

Képesek, ha megérted, hogy te dolgozó vagy, és nem milliomos.

Képesek, ha megérted, hogy a dolgozók csak együtt érhetnek el sikert. Ha belépsz a szakszervezetbe. Ha harcolsz a jogaidért. Ha szolidáris vagy a többiekkel.

Képesek, ha jövőre nem a régi tolvajokra és nem is az új úrigyerekek pártjaira szavazol, hanem ránk, a Munkáspártra.

Képesek, ha nem arra vársz, hogy valaki csinál neked egy jobb világot, hanem velünk jössz és segítesz. Te alkothatsz új világot. Mi alkothatunk új világot.

Éljenek a magyar dolgozók!

Éljen május elseje!