Nem adjuk fel! Üzenet Isztambulból

Nem adjuk fel! Üzenet Isztambulból

Isztambulban került sor a Kommunista és Munkáspártok 17. Nemzetközi Találkozójára. A török házigazdák közleménye szerint 58 párt 104 küldötte, köztük 19 pártelnök és pártfőtitkár vett részt a tanácskozáson, amely a kommunista és munkáspártok legszélesebb nemzetközi fórumát, intézményét jelenti. Legutóbb Ecuadorban került sor hasonló találkozóra 2014-ben. A mostani találkozó külön érdekessége, hogy a Libanonban megrendezett 14. Találkozó és a Szíriában tartott rendkívüli értekezlet után ez volt a harmadik olyan találkozó, amelyet a Közel Keleten tartottak.

A Munkáspártot Thürmer Gyula elnök és Pilajeva Marina, a KB tagja, a külügyi iroda vezetője képviselte.

A találkozó résztvevői megállapodtak, hogy 2016 folyamán konkrét akciókat szerveznek a NATO háborús tervei ellen, különös tekintettel a NATO jövő júliusi varsói csúcstalálkozójára. Hallatni fogják hangjukat az EU kommunista ellenes akciói kapcsán. Felhívják a világ figyelmét az ukrajnai fasiszta rendszerre, amely elnyomja a népet, és kiszorítja a politikából a kommunista erőket. A pártok szolidaritásukat fogják kifejezni Szíria, Palesztina népével, a latin-amerikai országokkal. Jövő évben meg kell kezdeni a felkészülést a Nagy Október Szocialista Forradalom 100. évfordulójának megünneplésére is.

A találkozó megvitatta és jóváhagyta azokat az elveket, amelyek alapján a következő ülésen döntenek az úgy nevezett Munkacsoport felállításáról, amely feladata a nemzetközi tanácskozások operatív előkészítése. A tanácskozás meghívta az Osztrák Munkapártot (PDA), hogy a jövőben vegyen részt a nemzetközi találkozókon.

A tanácskozáson jelen lévők pártok részt vettek a Török KP választási nagygyűlésén, ahol szolidaritásukról biztosították a Török KP küzdelmét.