Sikeres akció tanulságokkal

Sikeres akció tanulságokkal

A héten az utolsó rendezvények is lezajlanak a TTIP Országos Akciónapból. A Munkáspárt az idei év egyik legnagyobb akciója után van. A tapasztalatokról kérdeztük Hajdu Józsefet, az Elnökség tagját, a KB titkárát, aki Karacs Lajosné alelnök mellett az akció egyik koordinátora volt.

Hogy értékeli az akciót?

A párt Elnöksége november 21-én tekinti át az akció eredményeit, de már most örömmel mondhatom: sikeres volt! A Központi Bizottság döntésével összhangban szerveztük meg. Az akció azonban menetközben alsóbb szintű kezdeményezésre – tovább fejlődött. Lényegében három célt állítottunk magunk elé. Egyrészt, kitelepüléseket, gyűléseket szervezni és eljutni minél több emberhez. Másrészt, a lehető legnagyobb médiaszereplést szerezni. Harmadrészt, eljuttatni álláspontunkat a kormányhoz és a megyei és városi önkormányzatokhoz.

Mit mutatnak a tények? Mit sikerült megvalósítani?

A mai napig lezajlott 76 akció. Mindössze két megyében nem jelentünk meg. 46 kitelepülést szerveztünk. Az első célunkat alapvetően elértük. Persze az is igaz, hogy szervezeteink egy része nem települt ki az utcára, és a hangsúly a levél átadására helyeződött át. Természetesen ez is fontos volt, de csak az egyik cél. Bátrabbnak kell lennünk az utcai akciókkal.

A központi sajtó nemigen kényeztetett el bennünket. Mi volt a helyzet a helyi médiában?

Az országos média valóban nem volt vevő. Kivétel a Hirtv volt, amely a párt elnökével készített interjút. A helyi sajtóban nagyobb volt a fogadókészség. Természetesen annak is volt szerepe, hogy szervezeteink mennyire ismerik a helyi médiát, mennyire vannak kapcsolatban.

Hogyan fogadták a hatalom képviselői a Munkáspárt akcióját?

Nézze, ennek megítélésénél sohase felejtsük el, hogy mi ellenzéki párt vagyunk, ráadásul nem csupán a kormány, de a tőkés rendszer ellenfele is. Nagyon furcsa lett volna, ha mindenütt tárt karokkal fogadtak volna bennünket. Nem igy történt. Volt, ahol megmagasabb szinten vették át a Munkáspárt levelét. Volt, ahol a helyi vezetők valakit megbíztak ezzel. Csupán egy-két helyen utasítottak vissza a levél átvételét.

Mit mutat mindez?

Azt mutatja, hogy a Munkáspártnak, mint országos pártnak van tekintélye a mai magyar politikai életben. És ez nagyon fontos. Azt is mutatja, hogy jó témát választottunk, A TTIP ügyben sokan osztják a mi aggodalmainkat.

De természetesen jelzi azt is, hogy helyi szervezeteink mennyire vannak jelen a helyi politikai életben. Ott, ahol nem rúgunk labdába, vagy nem vagyunk otthon a helyi politikában, nagyobb akadályokba ütköztünk. A tanulság az, hogy mindenütt erősíteni kell a Munkáspártot.

Képesek vagyunk mi megakadályozni a TTIP-t?

Természetesen nem! De képesek vagyunk felhívni a közvélemény figyelmét, és képesek vagyunk sok emberrel megértetni, hogy miről is van szó. Az Országos Akciónap után a Munkáspárt aktivistái is többet tudnak erről, és nagyon sok embernek sikerült elmagyarázni.

A világhelyzet most változik. Az USA-ban új elnök van. Messze nem biztos, hogy ő is akarni fogja a TTIP-t. A mi akcióink is arra biztatta a magyar kormányt, hogy használja ki a helyzetet és mondjon határozott nemet a szerződésre.